fredag den 20. september 2013

Blommemarmelade

For nogle dage siden var My og jeg på en lille visit hos vores nabo. Både for at snakke om stort og småt, drikke kaffe og ikke mindst plukke blommer.
My og jeg fik plukket en stor skål fuld og planen var at de skulle bruges til marmelade. De første blev dog fortæret af Christian og My til deres store fornøjelse.

Jeg har aldrig lavet marmelade før, så jeg har været ude og spørge mig lidt for om gode opskrifter. Jeg er dog endt med lidt et miks af et par stykker, primært fordi jeg ikke liiiige havde enkelte ingredienser i huset, da det pludselig kom over mig, at det skulle være i eftermiddag vi skulle lave det.

Vi startede selvfølgelig med at få alle sten ud, og skære nogle af de pletter væk, der var kommet efter My havde kastet dem ned i skålen under plukningen. Det gik lettere end jeg havde forventet og der gik ikke længe før vi stod med lidt over 3 kg udstenede blommer. De kunne dog ikke være i gryden på en gang (troede jeg) så vi startede med ca. 1½ kg.
Jeg troede, at jeg havde bommet mig noget så gevaldigt, for det virkede virkelig tyndt, da det var færdigt, men heldigvis sagde en livline af det stivner en del når det køles ned, og det er allerede en bedre konsistens nu. Jeg har blendet det hele, for børnene er ikke så vild med klumper i marmelade, så det har en helt ens konsistens nu.

Der koges

Og der er blendet 

Smuk rød blommemarmelade anno Casagrau 2013

Begge børn har siddet ved siden af komfuret og fulgt slaget gang, og pludselig udbryder Christian at vi har brug for franskbrød så vi kan smage marmeladen når det blev helt færdigt. Og han havde jo ret, så vi måtte også lige lave brød. Nu står det hele klar til at børnene kan smage i morgen, når de står op.

Jeg kan godt røbe at jeg har smugsmagt og når jeg nu selv skal sige det, så smager det virkelig fantastisk, og det er helt sikkert ikke sidste gang jeg laver marmelade.

En sådan ca. opskrift kan jeg godt dele:

Blommemarmelade a' la Casagrau:

1½ kg blommer (ved faktisk ikke hvad den slags hedder som naboen har)
1 dl vand
650 gram sukker
en slat kanel (så dufter der af jul Mor)
en slat vaniliesukker (i mangel af en vaniliestang, som var anbefalingen)
3 tsk rød melatin

Fremgangsmåde:
Blommerne udstenes og koges med vandet i ca 10 minutter. Herefter hældes det meste af sukkeret i og det hele koger under omrøring i yderligere 10 minutter. Herefter blendes det hele, hvis man ønsker det og tilsidste hældes det sidste sukker og rød melatin i og koges under omrøring i et par minutter.

Jeg tilsatte lidt atamon da det var kølet af og hældte det herefter på glas.

2 kommentarer: